Slijedite ove jednostavne upute i unesite dašak prirode na svoj stol.

Za izradu visećeg herbarija možete koristiti svježe ubrano cvijeće, cvijeće koje ste kupili kod cvjećara ili suho cvijeće. Ako odlučite sami nabrati cvijeće za svoj viseći herbarij imajte na umu da su neke vrste proljetnog cvijeća, poput recimo visibaba ili jaglaca, zaštićene i ne smiju se brati.

Što vam je potrebno:

  • cvijeće – svježe ubrano ili osušeno
  • prazna i čista staklenka Lino lade
  • malo čvršći konac
  • škare
  • ljepilo (preporučamo ljepilo koje će dovoljno čvrsto zalijepit konac za poklopac)

1

Pripremite praznu staklenku Lino lade. Pripremite cvijeće za viseći herbarij. Pripazite da dužina svakog pojedinog cvijeta bude kraća od visine staklenke (po potrebi skratite stabljike škarama).

2

Odaberite jedan veći ili više manjih cvjetova. Odstranite suvišne listove. Jačim koncem povežite krajeve stabljika i na kraju napravite uzicu (ostavite malo konca da proviruje iz poveza koji ste napravili).

3

Na sredinu unutarnje strane poklopca nanesite ljepilo i potom zalijepite slobodni kraj konca. Neka dužina konca od točke lijepljenja do početka stabljike bude što kraća.

4

Nakon što se ljepilo osuši, poklopac s pričvršćenim cvjetovima pažljivo okrenite (ako je potrebno nježno pridržavajte pričvršćeno cvijeće kako se ne bi odlijepilo) te poklopac ponovo vratite na staklenku.

Hej, vaš viseći herbarij je gotov :) Preostaje vam samo da za njega nađete prikladno mjesto i uživate u tom malom dijelu prirode.