Bilo je sunčano jutro, a Lino je taman prao zube kada mu je na pamet sinula odlična ideja. Odlučio je isplanirati izlet – i to ne bilo kakav! Kada je prilikom četkanja zuba zatvarao slavinu da sačuva vodu, sjetio se da je uskoro Svjetski dan voda.

 

Moram sakupiti ekipu i pitati ih jesu li za jedan radni eko izlet! – uskliknuo je gledajući se u ogledalo.

 

Kada je bio gotov s pranjem, odmah je pozvao prijatelje da se skupe kod njega pa im iznio svoju ideju.

 

Jeste li zainteresirani za izlet? – upitao ih je, a odmah potom objasnio kakav je točno plan. – 22. ožujka obilježava se Svjetski dan voda pa sam se sjetio da bi bilo savršeno kada bismo ga mi obilježili druženjem na obližnjem jezeru. Možemo zajedno šetati uz jezero i usput čistiti smeće na koje naiđemo, a nakon toga napravimo piknik i zabavimo se. Kako vam to zvuči?

 

Zvuči super! – Linovi prijatelji uskliknuli su u isti glas.

 

Mislim da je to genijalna ideja! – nadovezala se Lada. – No svakako ne smijemo zaboraviti ponijeti rukavice. Moramo zaštititi svoje šape jer znate da je smeće prljavo.

 

Lino je kimnuo glavom i složio se s Ladom. – Lada je u pravu, trebat će nam rukavice! Osim njih, moramo ponijeti i vreće u koje ćemo sakupljati smeće. Mislim da svakome od nas ne treba više od par vreća.

 

A što ćemo nakon čišćenja okoliša? – zanimalo je Prugu. – Možda bih mogao ponijeti neku od svojih društvenih igara…

 

Naravno, Pruga, to bi bilo sjajno! Nakon što prošećemo i na taj način napravimo dobro i sebi jer smo odradili vježbanje, a i prirodi jer smo pokupili smeće - slijedi piknik i zabava! Jari, možeš li se pobrinuti za glazbu?

 

Računaj na mene, Lino! Pripremite svoje noge na ples! – Jari je veselo poskočio.

 

Eto, mislim da smo sve dogovo… - Lino nije uspio dovršiti rečenicu jer su Biba i Dado počeli govoriti u isti glas:

 

Kakav je to izlet bez hrane? Što ćemo jesti na pikniku? Ima li tamo klupa za sjedenje?

 

Lino se nasmijao i odgovorio prijateljima: - Kod jezera postoje stolovi s klupama pa nećemo morati sjediti na hladnom tlu. A za hranu ne morate brinuti jer nosim Lješnjak Čokolino i punu košaru voća. Budite sigurni da ću i tamo provjeriti jesmo li svi pojeli barem jednu voćku!

 

Samo da provjerim jesam li sve pohvatala – oglasila se Zizi koja je do tada cijelo vrijeme šutjela. – Dakle, šetnja i čišćenje okoliša uz jezero, a zatim piknik uz Lješnjak Čokolino i voće, glazbu, društvene igre i ples? Što kažete da uzmem svoje kartice s pitalicama vezanim za očuvanje voda? Tako odmah možemo provjeriti svoje znanje i naučiti nešto novo kako bismo ubuduće još bolje čuvali prirodu!

 

Lino je pljesnuo šapama od oduševljenja. – Bravo, Zizi! Jako mi se sviđa tvoja ideja i obavezno ponesi kartice s pitalicama. Bit će to jedan predivan Svjetski dan voda!

 

Svi prijatelji složili su se s Linom i nastavili uzbuđeno dogovarati detalje eko izleta pred njima.