Svi imamo omiljene knjige koje čuvamo za zimske praznike kako bismo uživali u akciji, pustolovinama i ljubavnim pričama glavnih junaka. No, što kada praznici prođu i knjiga ponestane? U kasno subotnje poslijepodne nazvala me moja draga prijateljica Biba sa zanimljivom idejom.

- Hej, Lino, što radiš? - upitala me Biba znatiželjno sa slušalicom u jednoj ruci, a praznim papirom u drugoj. Cijelo popodne prebirala je kroz knjige iz knjižnice, nadajući se kako joj je možda promakla neka koju već nije pročitala.

- Evo ništa, Bibo, odmaram od ručka. Što ima kod tebe? - uzeo sam krišku kruha premazanu podebljim slojem Lino Lade Duo i ugodno se smjestio na kauč. Ručak me pomalo uspavao, ali sa svakim slatkim zalogajem, bio sam sve spremniji za nove dogodovštine.

- Upravo sam završila s čitanjem Ivice i Marice. To mi je bila zadnja knjiga ove zime i na pamet mi je pala sjajna ideja! - ushićeno je progovorila Biba. Prvo što mi je palo na pamet je kako možda krećemo u neku novu snježnu pustolovinu.

- Zvuči zanimljivo, o čemu se radi? - jedva sam čekao da počnemo s nekom novom igrom.

- Htjela bih napisati svoju knjigu! - Biba je ponosno obznanila. I pogledala mjesto na polici u svojoj sobi na kojoj je već naznačila slobodno mjesto.

- Ooo, pa krasno, znaš li kako sam i sam počeo pisati?- rekao sam pomalo iznenađeno, no sretan da ću možda imati društvo za svoj novi hobi.

- Stvarno, a što to? - Biba je zapitala, spremna uskočiti ako će mi trebati pomoć.

- Svoj ovogodišnji kalendar. Već sam napisao siječanj, sad polako završavam s veljačom! - rekao sam listajući prvi primjerak koji sam si ostavio za uspomenu. Sve ostale sam uspješno podijelio svojim dragim prijateljima.

- Divno, ali čekaj, kako si stigao toliko primjeraka napisati sam? - pitala me Biba u nevjerici. Pokušala je sama započeti s pisanjem knjige, no prva stranica nikako nije željela krenuti s njom. Prazan papir gleda je već skoro sat vremena.

- Nisam pisao sam, pomogao mi je Gutenberg - otkrio sam joj tajnu svoje brzine.

- O, je li to onaj novi Nijemac iz tvog razreda? Mislila sam da on ne priča dobro hrvatski - zamislila se Biba.

Ustao sam iz kauča s osmijehom na licu i pozvao je da smjesta dođe kako bi joj pokazao stroj koji će je ostaviti bez daha. Za samo desetak minuta već je bila pred vratima, dočekao sam ju sa svježe namazanom Lino Ladom kako i priliči dobrom domaćinu.

- Bibo, uđi u moj ured - rekao sam ozbiljno, iako je moj ured bio samo moja soba koju sam prenamijenio u svrhu rada na Lino kalendaru.

- Lino, ovo izgleda stvarno zapanjujuće! - uzviknula je Biba vidjevši tiskarski stroj.

Stali su pored njega i razmišljali o tome kako su se osjećali prvi ljudi koji su ga ikada koristili i koliko mogućnosti on daje.

- Znaš li da je Gutenbergov izum pridonio napretku znanosti i umjetnosti, a i Lino kalendara? 

- Predivno Lino, misliš li da bi mogli probati završiti kalendar zajedno? - upitala me Biba samouvjereno.

- Uz puno staklenku Lino Lade Duo i tiskarski stroj možemo sve! - zadovoljno sam potvrdio i pokazao na moju Lino zalihu.