Dadina vjetrovita priča

 

Dado, baš ti hvala na pozivu, ovakav odmor mi je trebao - oduševljeno sam promatrao prijateljevu kućicu uz more.

Šteta jedino što danas nema sunca, ali barem imamo vjetar - Dado je uzeo moj kovčeg u ruke i počeo ga unositi unutra.

Kako to misliš - zbunjeno sam ga pratio. Dado je odložio stvari u dnevni boravak i sjeo na kauč.

Sjedi, ispričat ću ti dok pojedem fini Zobelino do kraja. Onda možeš ostaviti stvari u sobi, a zatim krećemo u vjetrovitu avanturu.

Vjetrovitu avan... Ma čekaj Dado, baš me zbunjuješ!

Dado je par trenutaka šutio dok je pojeo sve do zadnje žličice.  

Oprosti Lino, ali ovaj Zobelino sa šljivom je super kad ti nedostaje malo sunca. Složit ću i tebi – ustao je prema kuhinji. 

Ne znam jesam li ti kad pričao Lino, ali vjetar ti ima super energiju. Zapravo, on je jedan od obnovljivih izvora energije, a to znači da se nikad ne može potrošiti. A kad znaš za vjetrovitu avanturu, to znači da ona nikad ne prestaje!

Osim kad vjetar stane - nasmijao sam se.

Da, ali zato te uvijek iznenadi kad dođe - istaknuo je Dado - zato je danas idealan dan za izradu našeg vjetromera iz reciklažnog otpada.

Dodao mi je zdjelicu sa Zobelinom pa pojasnio.

Prvo idemo na plažu skupiti morske kamenčiće u praznu staklenku Lino Lade. Trebamo još dvije slamke, par čašica od Lino mliječnih deserata i ljepilo. Vjetromjer ćemo dovršiti u dvorištu, a zatim je testirati!

A čekaj, vjetromjer nije isto što i vjetrenjača?

Kao što je vjetar izvor energije, sad ću ja tebi biti izvor znanja – Dado se našalio pa nastavio – vjetromjer je uređaj kojimo mjerimo brzinu vjetra, a vjetrenjača je turbina koja energiju vjetra pretvara u mehanički rad ili električnu energiju. To radi sa svojim veeelikim jedrima koja podsjećaju na krila.   

Čekaj, i mi sad možemo izraditi vjetromjer – uzbuđeno sam pitao.

Ma da samo vjetromjer. Možemo izraditi i vjetrenjaču! Za to će nam trebati još nekoliko materijala, za većinu kojih prvo moramo pojesti što je u njima. Popis je sve duži, Lino – nasmijao se Dado.

Neka, zato dan postaje sve bolji, a energija sve veća – rekao sam uz veliku žlicu omiljenog Zobelina dok nam je Dado za to vrijeme pripremio nekoliko Lino mliječnih deserata. Najbolji odmor ikad.