Vjetar nam nekad i nije tako drag, mrsi nam kosu, zavija kroz okna prozora, donosi ružno vrijeme. No, vjetar je ujedno i jako čaroban jer raznosi sjemenke maslačaka po livadama, podiže zmajeve u visine, a pokreče i velike bijele vjetrenjače koje proizvode struje na način koji ne zagađuje naš okoliš.

Osmislio sam kako možete i vi napraviti svoju vjetrenjaču i poigrati se s vjetrom. 

Što vam je potrebno:

- plastična bočica

- drveni štapić za ražnjić

- čačkalice

- papir (možete koristiti papir u raznim bojama)

- 2 plutena čepa

- kamenčići ili pijesak

- ljepilo

- kuhinjska gumica

 

1

Odrasla osoba neka probuši sredinu plastične bočice na dva nasuprotna mjesta. Kroz rupice provucite drveni štapić za ražnjić.

2

S oba kraja drvenog štapića nataknite pluteni čep. Na jedan čep ubodite 5 čačkalica, a papiriće, nešto kraće od čačkalica, presavijte i zalijepite oko čačkalica u obliku pravokutnika. Nakrivite ih tako da dobro hvataju vjetar!

 

3

Plastičnu bočicu ispunite kamenčićima ili pijeskom (do štapića) kako je vjetar ne bi rušio. Od papira izrežite plašt stošca, obojite ga i zalijepite na gornji dio plastične bočice kako bi vaša vjetrenjača imala i krov.

 

4

Ukoliko se drveni štapić teško okreće, povećajte rupice koje su bušene na bočici, ili oko štapića između čepa s krilcima i plastične bočice omotajte kuhinjsku gumicu. 

 

 

D o b a r    v a m     v j e t a r !