Bio je prekrasan sunčani dan pa je Lino odlučio prošetati do šume. Uživao je u cvrkutu ptica i opojnim mirisima cvijeća te veselo skakutao šumskim puteljkom kadli je odjednom začuo nečije nezadovoljno mrmljanje. Navirio se preko grma kako bi vidio o kome se radi i ugledao svog prijatelja Bigija kako za sobom vuče velike vreće za smeće i cijelo vrijeme odmahuje glavom.

 

Heej, Bigi! Što te razljutilo? – viknuo mu je Lino.

 

O, zdravo Lino! Ne znam jesi li primijetio, no šuma je puna kojekakvog otpada i to me strašno ljuti! – odgovorio je Bigi usput pokupivši praznu limenku iz trave.

 

Pa to je grozno! Moramo nešto učiniti. Jesi li sam napunio te dvije vreće koje nosiš? – Lino je prstom pokazao na vreće koje je Bigi odložio kako bi predahnuo.

Bigi je potvrdno kimnuo glavom: - U jednoj vreći je otpad koji spada u plastiku, a u drugoj miješani otpad. Toliko sam se umorio da bih sve dao za LINO žitarice!

 

Lino se nasmijao na Bigijevu izjavu, malo promislio pa ga pitao: - Bigi, što kažeš na to da odemo do moje kuće, pojedemo LINO Pillows milk ili LINO Pillows nougat žitarice, uzmemo sa sobom koju voćku i vreće za smeće pa se vratimo pokupiti preostali otpad?

 

Ja sam za, ali samo ako su u pitanju limitirana izdanja uz koja se dobiju LINO figurice! Već sam ih počeo sakupljati! – Bigijeve su se oči raširile od uzbuđenja.

 

Naravno, baš sam htio reći da te čekaju i LINO figurice! Želiš li izabrati i voćku? Doma imam banane, jagode i trešnje… - Lino još nije ni dovršio rečenicu, a Bigi je već krenuo prema njegovoj kući glasno zviždeći. Činilo se da mu vreće s otpadom više nisu bile toliko teške.

Lino je potrčao za Bigijem da ga sustigne i doviknuo mu: - Očito ćemo danas odraditi čak dvije šetnje umjesto jedne! A ako nastaviš toliko žuriti, ja ću odraditi čak i trčanje!

 

Bigi se nasmijao i odvratio mu: - Da nemam ove vreće u rukama, izazvao bih te na utrku do tvoje kuće, a pobjednik bi dobio sve LINO figurice! No to ćemo morati ostaviti za neki drugi put. Šuma čeka da je očistimo!

 

Lino se složio s Bigijem, počeo veselo skakutati i pjevušiti: - Očistit ćemo šumu s LINO figuricama na umu, tralalalalalaaa. Bigi će biti vrijedan jer je ekolog izuzetan, tralalalalalaaa!

 

Bigi mu se pridružio u pjevanju veseleći se LINO žitaricama, LINO figuricama, no najviše od svega – tome što će šumu učiniti čistom.