Lino, hitno trebamo naći neku zanimaciju, previše sam jeo u zadnje vrijeme i premalo se kretao. Osjećam se kao balon - požalio se Jari s mog kauča.

Jari, skroz te kužim. Vani je stvarno hladno i još je sinoć snijeg napadao, a tu nas griju vatra u kaminu i fini zalogaji preostali od blagdana. Teško se pomaknuti, ali moramo!

Što ti je na umu - Jari se zainteresirao.

Prije svega, valja malo promijeniti prehranu nakon svih bogatih jela u kojima smo uživali zadnjih mjesec dana. Predlažem da ovaj mjesec malo uživamo u bezglutenskim obrocima.

Uuu, znaš koji mi je najdraži? Choco caramel flakes... Mislim da ću ja to doručkovati sad - skoknuo je s kauča i uputio se do kuhinje.

Pripremi molim te i meni jedan. Ja ću dotad pripremiti sve za van, ići ćemo prošetati nakon što pojedemo.

Baš se dobro osjećam, spreman za nove pobjede – komentirao je Jari kasnije kad smo izašli u dvorište.     

Drago mi je to čuti jer nas čeka puno posla – najavio sam ogledavajući se oko sebe.

Počistiti snijeg? Presložiti drva? Izraditi nešto…?

To! Izradit ćemo hranilicu za ptice!

Kako misliš za ptice, pa nema ih nigdje – iznenadio se Jari i odmah počeo gledati po nebu.

To je zato jer im je sad jako hladno i imaju svoja skrovišta ili su trenutno u potrazi za hranom. Daj mi molim te pomozi skupiti ove tanke grančice… A kako je sad sve zaleđeno ili pod snijegom, naći hranu je itekako izazov.

I možemo im pomoći?

Itekako, Jari! Obilježit ćemo nekoliko stabala na određenim udaljenostima i kad napravimo hranilice za ptice, objesit ćemo ih na grane.

A kako se rade hranilice?

Pođi za mnom, pokazat ću ti. Skupit ćemo nekoliko plastičnih boca i na njihovoj sredini škaricama izrezati otvor. Sve što volimo od žitarica, tako vole i one! U bocu ćemo ubaciti – daj mi molim te dodaj ovu staklenku, e tako, hvala – ove sjemenke. Možemo ubaciti  miks sjemenki poput pšence, ječma, prosa, zobi ili ubaciti po jednu vrstu. Ptice vole i sjemenke suncokreta i bundeve, znaš!

A grančice koje smo dosad skupljali ćemo postaviti ispod otvora za sjemenke, kroz probušene rupice – Jarija je zanimalo.

Da! Ptičice onda mogu stati na njih da lakše dođu do hrane. Oko čepa boce ćemo privezati konop koji ćemo poslije privezati za drvo. Stvaramo im savršeno mjesto za savršeni obrok.

Predobro, baš sam sretan. Imat će dovoljno snage za prezimiti i opet nam pjevati na proljeće. Jedva čekaaam – zapjevušio je Jari ubacujući veliku šaku sjemenki u novu hranilicu.