Kiša ponekad može pokvariti planove. Posebice ako si na izletu u prirodi. No, Lada i ja smo odlučili iskoristiti najbolje od toga i promatrati dugu koja se pojavila na nebu.

- Lino, znaš li za onu legendu da ako prođeš ispod duge da ćeš promijeniti spol? - pitala je znatiželjno Lada

- Da, ali to je samo takva priča, jer je nemoguće proći ispod duge. Kad gledaš dugu, Sunce ti je uvijek iza leđa. Dugin luk…

- Dugin luk? - prekine me - Čula sam za ćup zlata na kraju duge, ali nikada za luk na kraju duge. Ne znam zašto bi itko išao tražiti luk. Jesi li ti siguran u to?

- O Lado, baš si me nasmijala! - odgovorih joj kroz smijeh. - Nisam mislio na povrće. Već na oblik luka. Luk kao dio kruga. Dugin luk je zapravo svjetlost na nebu. Sunčeva svjetlost se prelama kroz sitne kapljice vode i rezultat toga je duga.

- Jao, pogledaj! - oduševljeno će Lada - Vidim dugu i u ovoj lokvi vode! Stvarno je prekrasna. Bilo bi divno kada bismo i kod kuće mogli imati dugu.

- Paaaaa zapravo i možemo. Ako u čašu vode staviš ogledalo pod kutem tako da sunčeve zrake kroz vodu padaju na ogledalo… Samo treba namjestiti kut ogledala dok ne ugledaš dugu na zidu. I vidljivije je u zatamnjenoj prostoriji. - objasnio sam joj

- Pa to je odlična vijest! Čim se vratimo, to ću isprobati!

Zakoračio sam prema lokvi ne bih li i ja ugledao dugu u njoj i nepažnjom sam umalo zagazio na rub lokve.

- Lino, molim te pazi da ne staneš u moju dugu. Baš mi je lijepo promat…

Nije stigla dovršiti rečenicu, a obje duge su nestale.

- Pa znaš, Lino, nije baš nešto duga. Više je kratka...