Vrijeme je za povratak kući nakon svih morskih avantura. U moj me gradić dovezao bus prepun preplanulih i nasmijanih ljudi. Pogledom sam ulovio i pokoje mini izdanje Lino Lade duo kako se slasno njupa.

Brzo sam stigao na svoje odredište. Na izlazu iz busa dočekao me prijatelj Pruga.

Lino, ostani zadnji, pokazat ću ti nešto - doviknuo mi je preko prozora. Odlučio sam pričekati da se putnici raziđu, ionako imam samo ruksak. Pruga je ušao u bus čim se ispraznio.  

Znaš da kao čuvar našeg zelenog grada moram paziti na otpad. Također sam zadužen naučiti vas koliko je minimalno truda potrebno da imamo lijepu prirodu - Pruga je bio služben.

S razlogom! Pruga je poput profesora - ugodan, zna prenijeti znanje i svojim djelima pokazuje da se drži svojih riječi. Stoga sam odlučio poslušati današnju lekciju.

Uvijek obrati pažnju na svoju okolinu. Primjerice, kod kolodvora je gotovo sigurno da će biti kontejneri za recikliranje. Pripremi otpad koji si napravio tijekom putovanja da ga kasnije možeš ispravno baciti - izvukao je platnenu vrećicu i u nju počeo ubacivati boce od vode i sokova, ona pakiranja Lino Lade koja sam vidio da putnici jedu, papire od pekarskih proizvoda i iskorištene karte...

Skupio sam smeće s drugog kraja autobusa, a kad smo izašli s dvije pune vreće, vozač nam se duboko zahvalio. Malo sam se zacrvenio od ponosa.

Došli smo do kontejnera raznih boja. Biba me već naučila što koja boja predstavlja, a osjećam da će Pruga sad nadograditi tu lekciju.

Kad baciš plastičnu bocu u kontejner za plastiku, ona odlazi u posebnu tvornicu gdje od nje nastanu novi plastični proizvodi. Taj se proces zove recikliranje – započeo je Pruga.

Da, bio sam u pravu. Ovo je bolje zapamtiti!

Slična je priča i sa staklenom bocom, aluminijskom konzervom, papirom i drugim otpadom koji se razvrstava i odlaže u kontejnere predviđene za tu vrstu otpada. Zato su kontejneri označeni bojama, to ti je sigurno Biba objasnila – pitao me.

Plavo za papir, zeleno za staklo, žuto za plastiku – prisjetio sam se. Pruga je zadovoljno kimnuo glavom.

Zahvaljujući razvrstavanju taj otpad ne završava na odlagalištima, nego iz njega nastaju novi proizvodi – rekao je dok smo bacili zadnji komad prikupljenog otpada.

Pretpostavljam da je kod papira korist za prirodu još i veća jer se tako sačuva dragocjeno drveće?

Tako je – Pruga se ozario. Potapšao me po ramenu i krenuo prema našem kvartu.

Ajmo Lino, zaslužio si jednu dobru poslasticu za povratak i ovo dobro djelo. Biba nas čeka s Čokolino Plus i Čokolino Plus White. Ali u zadnje vrijeme nešto daje prednost bijeloj čokoladi. Moram probati i otkriti u čemu je čar – zasjale su mu oči, a meni želudac zabrundao. Bez riječi, ubrzali smo korak.