Društvo, zašto je Lino tužan - tiho je upitala Biba dok je s Bigijem i Zizi otvarala kutiju božićnih ukrasa. Cijelo jutro je tih i ne priča svoje uobičajene lekcije - složio se zabrinuti Pruga dok je donosio još jednu kutiju pored borića.

Mislim da ga muči što ćemo s borom nakon što blagdani završe. Još nijednom nije pogledao ovaj bor koji planiramo okititi - otkrio je Dado.

Da, ovako tužan nije baš neki model za fotografiranje - prokomentirala je Zizi.

Ma nisam tužan - prozborio sam - samo puno razmišljam.

Mislila sam na ovaj tužni bor koji još nismo okitili jer ti dugo 'razmišljaš' - našalila se Zizi - ali i ti si super model kad si nasmijan!

Bit ću najsretniji kad složimo dobar plan! Čekajte da stavim svoju božićnu kapicu... Eto ga, sad smo spremni za malo blagdanske čarolije.

Pa to smo čekali, Lino - Pruga mu je dao pet - što ti je na umu i kako možemo pomoći?

Prije svega, da pojasnim što me mučilo. Imamo ovaj predivni živi bor u teglici i razmišljao sam kako da mu produžimo životni vijek. Inače svi ovi divni borići završe na odlagalištima na kraju blagdana. A toliko dugo im je trebalo da narastu! Na isti način završe i umjetni borovi… Pruga, ti imaš jedan takav, što si s njim planirao kad završe blagdani?

Znaš mene, Lino. Ja ti taj umjetni borić imam već desetak godina, a ove godine ću ga posljednji put iskoristiti u tom obliku. Planiram odrezati sve grančice koje se nisu pohabale i od njih napraviti vijenac za iduću godinu ili neke druge ukrase. A od iduće godine prelazim na živi bor koji ću na kraju svakog Božića vratiti natrag na njegovo mjesto!

Hoćete li mi pomoći ovaj bor vratiti kad ga raskitimo?

Pa naravno Lino! I nećemo samo to. Pripremili smo ti jedno iznenađenje da ti zahvalimo za godinu predivnih lekcija u kojima smo svi naučili bolje brinuti o okolišu… Joj nemoj se crveniti, zaslužio si – Biba je uzela jednu od kutija i dodala je.

Kao što vidiš, sve kutije u kojima držimo božićne ukrase su stare kutije od Čokolina, Keksolina, Zobelina... Malo smo ih uredili kolažem i bojicama i vidiš kako svečano sad izgledaju! A u njima su… Tam tam taaaaam, naši ručno izrađeni ukrasi za bor – ponosno je pokazala Zizi.

Ovo su pečeni čovječuljci i svaki izgleda kao netko od nas. Napravili smo i jedan koji izgleda poput tebe – Dado je dodao Lini njegov ukras.

Ekipa, ne mogu biti sretniji. Bez riječi sam.

Zizi, hvataj fotić, ovo se ne viđa često – bubnuo je Bigi, a društvo se glasno nasmijalo.

Ovo mi je najljepši Božić dosad. Hvala vam  – poručio sam svojim prijateljima uz velike zagrljaje.