Nakon zimskih praznika Lino i Lada vratili su se novim školskim izazovima. Prvi sat prošao je brzo u razgovoru s prijateljima iz školskih klupa, no sada je trebalo ponoviti naučeno, što se pokazalo “ne tako laganim”.

- Lino, sjećaš li se kako se zvao grčki matematičar o kojem smo učili na satu geometrije? - upitala je Lada kada su kod kuće uz šalicu toplog mlijeka krenuli ponoviti gradivo.

- Naravno, njegovo ime je Pitagora, a poznat je i pod nadimkom “prvi pravi matematičar." Živio je u 6. stoljeću prije nove ere i postavio je neke od osnova današnje matematike. Bio je vrlo tajanstvena osoba - odgovorio je Lino.

- Meni se čini kao da će i meni ostati tajna. Ne mogu nikako shvatiti kakav je to poučak koji je otkrio - požalila se Lada.

- Nema brige Lado! - veselo je uzviknuo Lino i uzeo dva bijela ručnika kojima je opasao sebe i Ladu te od ostataka božićnih ukrasa uzeo par vjenčića koje im je umetnuo u kosu - Sada sličimo na prave matematičare! - potvrdio je ponosno.

- Svakako vidim sličnost, no kako će nam to pomoći? - upitala je Lada.

- Heh Lado, kako bismo i sami dokazali Pitagorin poučak, moramo se uživjeti u uloge - objasnio je Lino i uzeo nekoliko kamenčića iz ukrasne vaze. Kamenčiće je poslagao u trokut na kuhinjskom elementu.

- Ovo je pravokutni trokut. Kad uzmemo još kamenčića i posložimo ih u kvadrate na njegove linije, zbroj malih kvadrata bi odgovarao velikom kvadratu - ponosno je pokazao Lino.

- Malo mi je jasnije, no dobro bi mi došao nekakav praktičan primjer - zamišljeno je odgovorila Lada.

U tom trenutku Lino iz police uzima Čokolino Gluten Free, dvije male zdjele i jednu veliku.

- Vidiš, dvije male zdjele stavit ćemo unutar malih kvadrata, a veliku u veliki. Kada napunimo male zdjelice Čokolinom, njihov će sadržaj savršeno ispuniti veliku zdjelu. Isto tako je i s kvadratima - zadovoljno je uskliknuo Lino.

- Sad mi je puno jasnije, hvala Lino! - nasmiješeno je odgovorila Lada.
- A sad predlažem da mi ispunimo trbuščiće s Čokolinom jer sam već ogladnio - našalio se Lino.

- Lino pa ti si prvi pravi Čokolinomatičar! - rekla je Lada i izvadila dvije žlice iz ormarića.