Dado, znaš li da je voda jedina tvar u prirodi koja postoji u sva tri agregatna stanja - pitao sam ga dok smo pripremali gumenjak za izlet podvodnom spiljom.

- Kakvih stanja? - iznenadio se

- Agregatnih. Znaš da voda može biti i u tekućem obliku kao voda koju, recimo koristimo za piće, može se pojaviti u plinovitom kao vodena para i u krutom - led. Voda je u puno pogleda posebna.

- Dobro, ali što je posebno kod toga da može mijenjati ta tvoja agregatna stanja?

- Zamisli da nosiš čašu vode i u jednom trenutku postane toliko vruće da voda ispari. Nestane iz čaše. Pretvori se u vodenu paru. I onda se ta vodena para može toliko jako ohladiti da postane led. Koji se može otopiti i ponovno postati voda.

- Znači, u teoriji, ova rijeka može postati jedan veliki oblak vodene pare? I onda bismo mi mogli prolaziti kroz nju bez gumenjaka?

- U teoriji - odgovorim mu i nasmijem se. - Ali, ti znaš da je na Zemlji, u prirodi, uvijek ista količina vode?

- Čekaj, zezaš me?

- Ozbiljno. Ona samo promijeni oblik i nikad se ne može potrošiti. Za razliku od ove koju smo ponijeli sa sobom. - pojasnim mu i pokažem praznu bocu vode iz koje sam baš planirao piti.

- Ali Lino - Dadi nije bilo jasno - kažeš da se ne može potrošiti, a ti u ruci držiš praznu bocu! Očito si nešto pobrkao.

- Jesi li čuo za kruženje vode u prirodi? - upitao sam Dadu

- Pa, čuo jesam…A kruženje vode u gradu?

- To se zove “Kruženje vode u prirodi”, a misli se na cijelu Zemlju, bez obzira jesi li u prirodi ili u gradu. A stvarno je jednostavno. Voda isparava. Zatim se od te vode koja je isparila stvaraju oblaci. I kao što već znaš, iz oblaka pada kiša na zemlju. Iz zemlje izviru rijeke i teku, teku, teku dok se ne uliju u mora i oceane. Ista ta mora i oceane zagrijava Sunce. Zbog čije topline isparava voda i tako cijeli proces ispočetka. Zapravo, u krug.

- Zato se i zove kruženje vode u prirodi, a ne trokutanje vode u prirodi - smijao se Dado

- Pa da. Jedna čaša vode je već bezbroj puta bila u različitim rijekama, jezerima, morima, oceanima, biljkama, životinjama...

- Čekaj, čekaj malo! Želiš reći da je u ovoj rijeci ista voda koja je bila u nekoj rijeci iz koje su pili dinosauri? - U čudu je pitao Dado

- Upravo to želim reći!

- Znači da ja zapravo pijem istu vodu koju su pili dinosauri? Znaaaaačiiiii… I ja sam na neki način dinosaur? - Uzbuđeno je zaključivao Dado

Odjednom nešto šušne. Dado se prepadne, vrisne i od straha skoči u vis te se brzo sakrije iza mene.

- Prilično plašljiv dinosaur, ako smijem primijetiti. - odgovorio sam mu uz smijeh