Kada nam je dosadno tijekom ljetnih mjeseci, Biba i ja znamo se zajednički uputiti u avanturu vrijednu našeg vremena. Ovog smo puta odlučili otići na plažu odjeveni u gusare.

- Yaaarrr! Izazivam te na dvoboj - uzviknula je Biba i skočila ispred mene mašući drvenim mačem.

- Hej Biba, imam ideju. Hajdemo prvo skupiti potrebne materijale za splav koji mislimo graditi, kasnije ćemo održati dvoboj - odgovorio sam joj u hodu.

- A, dobro… Ali obećaješ li mi da ćemo nastaviti okršaj - priupitala je tužno.

- Časna gusarska - odgovorio sam ponovno ushićenoj Bibi.

Podijelili smo zadatke za izradu splava. Bibu sam poslao da skupi trupce, a ja sam odlučio izraditi užad za vezanje od suhih palminih listova.

- Lino! - čuo sam uzvik. Biba je već dotrčala do mene prije negoli sam se uspio okrenuti - pogledaj što sam našla! Je li moguće da je ovo prava gusarska karta koja vodi do pravog gusarskog blaga? I gle! Izgleda da je mjesto gdje se nalazi blago baš tu, iza ovog drveta - Biba nije mogla obuzdati svoje uzbuđenje dok je šapom otresala pijesak i pokazivala put na mapi.

Bacili smo se u potragu. Biba je bila brža od mene pa je prva našla odredište na pijesku iz kojeg se nazirala škrinja. Brzo i vješto iskopala je svoj gusarski plijen i zbunjeno se počešala po glavi.

- Pa ovo ne izgleda kao gusarska škrinja s blagom. Ovo više nalikuje nekakvom prijenosnom hladnjaku, zar ne, Lino - promatrala je Biba i počešala se po glavi.

- Otvori i pogledaj što se nalazi unutra - ohrabrujuće sam predložio Bibi.

- Što je ovo? Pa ovo nije blago, ovo su nekakvi kokosovi kolačići! - Biba je pažljivo pregledavala sadržaj hladne škrinje.

- U rukama držiš prave gusarske bisere, Biba! Jedina je razlika to što su jestivi, jer se sastoje od tvojih omiljenih namirnica: badema, Lino Baby keksića i Lino Lade s okusom kokosa - objasnio sam Bibi.

Došlo je vrijeme da Bibi otkrijem tajnu.

- Sakrio sam ovu hladnu škrinju u pijesak i nacrtao mapu koja vodi do nje, kako bih ti priuštio iskustvo pronalaska gusarskog blaga.

- Baš ti hvala, Lino, ova me avantura jako obradovala. A sad mislim da je vrijeme za dvoboj ako želiš svoj dio plijena! - šaljivo je rekla Biba.

- Eh, moja Biba… Znao sam da se gusarima ne može vjerovati. Zato sam spremio još bisera i na drugi kat škrinje - pogledali smo se i navalili na naš gusarski plijen.