Voda je izvor života. Svima nam je potrebna, a iako je naša Zemlja većim dijelom prekrivena vodom, zapravo je samo mala količina te vode pitka.
Eto ti na, Jari! Da jutros nismo doručkovali Čokolino fit, ne bismo imali snage za doći do ovog mjesta - zadihan sam mu pokazao na osunčano mjesto u daljini prema kojem smo se cijelo jutro penjali. 
Danas je savršen dan za izlet u planine i drago mi je da mi je Jari odlučio praviti društvo, unatoč tomu što se isprva bunio. 
U pravu si, ali sad stvarno ne mogu više. Satima hodamo, Lino - rekao je hodajući iza mene. Osvrnuo sam se oko sebe i morao se složiti. 
- Vidi Jari, eto potoka! Možemo tamo kratko odmoriti - ponudio sam hodajući prema zvuku vode. A onda smo obojica stali u šoku.
Potok je prepun smeća. 
- Ne nose svi platnene vreće sa sobom poput tebe, Jari. Niti razmišljaju kako očuvati ovaj okoliš. Ali možemo im pokazati kako - odlučio sam.


Zavrnuo sam rukave, a Jari me pratio u stopu. 
- Imamo predivnu prirodu koja nam pruža toplinu, hlad, hranu i piće, smiraj i veselje... A voda u cijeloj toj priči? Voda je, Jari, izvor života. Svima nam je potrebna, a iako je naša Zemlja većim dijelom prekrivena vodom, zapravo je samo mala količina te vode pitka... I onda zagađujemo ono malo što imamo - pričao sam dok smo vadili smeće iz potoka i skupljali ga na hrpi.
-  A i mnogi domovi u vodi i oko potoka su sad uništeni, Lino. Misliš li da će se životinje vratiti nakon što počistimo potok? 
Pogledao sam ga s velikim osmijehom i glavom kimnuo u smjeru grmlja, preko puta potoka.


- Već su tu, gledaju kakve su to akcije oko njihovog starog doma. Hej, prijatelji, pridružite nam se - doviknuo sam im.
I malo po malo, iz jednog pa drugog grma, počeli su izlaziti zečići, ptičice raznih boja, veći i manji kukci, inače vjerni vrtlari bilja oko vode... 


- Tko nam se želi pridružiti u čišćenju potoka – upitao sam pokazujući na sve veću hrpu skupljenog smeća pored potoka. 
Sve prisutne životinje su se pogledale, a potom nam dale veeeeliki osmijeh. Jariju i meni je sve jasno – dobili smo najbolje pojačanje u misiji zaštite okoliša. A nakon što sve počistimo, pozvat ćemo sve ribe i žabe natrag u svoj dom i imati proslavu dobrodošlice. Našu prirodu i sve što nam pruža treba uvijek slaviti!