Lada, izađi iz mora molim te, trebamo još napraviti ručak - Dado se primao za glavu nasred plaže. Sunce je već bilo visoko na nebu i trebalo je poći kući, a prije toga u dućan po namirnice za ručak.

Lada je odmahnula iz mora i ponovno zaronila.

Lino, molim te ju urazumi. Ako izgorimo, ni sto sladoleda Lino Lada nas neće moći ohladiti - potužio se Dado.

Pusti ju, vidiš da nešto proučava - promatrao sam Ladinu glavu u daljini. Nakon par minuta je napokon doplivala do nas.

Dobro dečki, imamo problem – najavila je.

Dado i ja smo se pogledali. Tek je stigla na more, a već je krenula sa spašavanjem svijeta.

Znate koliko volim vodene aktivnosti, more i sve što uključuje vodu - pa sam tako aktivna i u njihovim eko-zajednicama. I sad sam doznala od dva kneza - znate, onih ribica u duginim bojama - da je kaos u moru. Hrpa plastike i mikroplastike!

Kako to misliš - hrpa? Malo sam se smrznuo, unatoč ovoj vrućini.  

Pa, jeste li znali da jednom kad baciš plastiku u moru ostaje ondje zauvijek? A od sveg otpada u europskim morima, do 80% je samo plastika!

Krenimo onda s nekom akcijom, Lada. Što predlažeš - Dado se zainteresirao.

Prvi korak je odlazak u dućan. Što ste rekli, moramo po neke stvari za ručak? Odreknimo se plastičnih vrećica za početak.

U čemu ćemo onda nositi kupljene namirnice? Što ako poželim uzeti i Lino Crunch - zabrinuo se Dado.

Bez brige prijatelju, većina stvari oko nas je upotrebljiva i može se iskoristiti na više načina. Evo, na primjer ove naše stare majice koje nosimo na plažu… Pretvorit ćemo ih torbe, posudit ću samo škarice - ponosno je predložila.

Pratite što radim, vrlo je jednostavno. Na gornjem dijelu majice izrežemo rukave i ovratnik… Taaako. A  na donjem dijelu zarežemo trakice. Te trakice zatim zavežemo u čvorove iii… To je to – ponosno je podignula svoju novu torbu da ju vidimo.

Čim smo svi završili, krenuli smo prema dućanu.

Možemo ih kasnije ukrasiti bojicama ili školjkama – predložio je Dado, a Lada i ja smo ga odmah pohvalili za kreativnost.

Lada i Dado, danas ste puno toga napravili. Lada nas je naučila o problemu plastike u moru, a Dado da uvijek postoji rješenje kad želiš kupiti koji Lino Crunch više – jedva sam se suzdržao od smijeha, ali me Lada prestigla.

Dado možda nije naš najspretniji prijatelj, ali je svakako najuporniji kada je dobra klopa u pitanju.