Draga djeco, danas ću vam ispričati priču o jednom posebnom medvjediću. Jednom davno, u bujnoj šumi okruženoj valovitim brežuljcima, živio je mali medo zvan Lino. Lino je bio znatiželjan i dobroćudan, a najviše je volio istraživati šumu i družiti se sa svima koji su je nazivale domom.

- Teta Biba, teta Biba - čak i s ljudima?

- Pogotovo s ljudima! Ova priča će ti to dokazati, samo slušaj. Jednog sunčanog jutra, dok su prve zrake sunca prodirale kroz krošnje, Lino je primijetio da je u šumi nešto drugačije. Obično bistra rijeka sada je bila puna plastičnih boca i smeća. Uznemiren prizorom, Lino je pozvao svoje prijatelje - mudru Bibu...

- To si ti!

- Nego što da jesam...! Lino je, dakle, pozvao mudru Bibu, svestranu Ladu, inovativnog Dadu, umjetnicu Zizi, marljivog Prugu, bezbrižnog Bigija i zvijezdu njihovog prvog eko projekta - osviještenog Jarija!

- Tko je Jari?

- Jari je njihov dobar prijatelj. Omiljena riječ mu je recikliranje i uvijek ima neku poučnu priču za ispričati. Okupili smo se dakle da vidimo što možemo napraviti po pitanju zagađene šume. I mogu vam reći djeco, došli smo na super ideju! Odlučili smo izraditi vrećice za višekratnu upotrebu kako bismo potaknuli sve u šumi da smanje upotrebu plastike i brinu o okolišu.

- Ali zašto?

- Znali smo da možemo ZNAČAJNO smanjiti količinu proizvedenog plastičnog otpada ako možemo uvjeriti naše susjede i stanovnike šume da nose svoje višekratne vrećice na tržnicu ili u dućan.

- Onda i mi brinemo... Mama me naučila kako napraviti masku za maškare od Lino Crunch i Lino Crunch duo kutija!

- A ja sam ove zime s mamom i tatom napravio hranilicu za ptice od starih plastičnih boca prema uputama... Isto s Lino kutije!

- Je li i to recikliranje?

- Itekako. A kako smo došli do takve današnje osviještenosti, poslušajte ostatak priče. Skupili smo svu staru odjeću koja nam nije više trebala, sašili ih i napravili eko torbe! Svaka torba je imala vlastiti dizajn, odražavajući osobnost onoga tko ju je izradio. Idući dan smo se zaputili na užurbanu tržnicu i raštrkali se jer smo htjeli zainteresirati sve prisutne. Par dana kasnije, tržnica je bila prepuna ljudi i životinja koji su nosili svoje vlastite torbe.

- Baka i ja smo napravili nekoliko takvih vrećica... Mislio sam da to svi rade!

- Nažalost, ne. Ali zapamtite djeco, mi svi smo čuvari ove šume i cijelog ovog planeta. Kad zajedno radimo i udružimo snage, jedna stvar je jasna – priča o Linu širi se dalje, podsjećajući da ljubav, odlučnost i malo „uradi sam“ duha može napraviti veliku razliku u svijetu. Dakle djeco, što zaključujemo iz ove priče?

- Da je recikliranje cool!

- I Lino!

- Potpuno se slažem s vama –  zato je vrijeme za malo energije. Svi izaberite svoje najdraže Lino žitarice, a onda krećemo na novi eko projekt!