Moj će sigurno dalje odletjeti - ponosno je rekla Biba, dovršavajući izradu svog papirnatog aviona.

Ako si tako sigurna u to, što kažeš na to da tko izgubi, mora peći palačinke - upitao sam je uvjeren u svoju pobjedu.

Lino, ne budi smiješan, moj avion je toliko dobar da već sada možeš ići peći te palačinke... Pristajem na tvoj izazov, ali samo ako mi odgovoriš na jedno pitanje: zašto avioni ne moraju mahati krilima poput ptica?

Zanimljivo da to pitaš, jer se upravo to pitao i Leonardo Da Vinci, poznati talijanski izumitelj. Nažalost, on nije našao odgovor, ali su ga zato našli braća Wright 1903. 

Lino, ubrzaj priču, čeka nas utrka - nestrpljivo je prokomentirala Biba.

Ok, ok, ubrzat ću, ali samo zato što i avion kada je na pisti treba ubrzati minimalno 240 km/h i podići “kljun” kako bi mogao postići uzgon, odnosno kako bi tlak ispod njegovih krila bio veći od onog iznad njegovih krila.

Znači avion doslovno “tlači” zrak ispod sebe - nasmijala se Biba - ali što će mu onda propeleri, ako mu je dovoljan samo tlak?

Propeler je tu kako bi pružao “vučnu” silu, odnosno kako bi “vukao” avion kroz zrak koji mu pruža otpor - stručno sam joj odgovorio.

Uf, ti avioni su stvarno komplicirani - uzdahnula je Biba - ali zato ovi papirnati nisu. Ajmo Lino, bacamo ih na 1… 2… 3!!!

Bacili smo naše avione, i za dlaku je Bibin avion otišao dalje od mog.

Izgleda da ti poznavanje teorije nije baš pomoglo u praksi, ali imam ideju kako možeš vježbati letenje - rekla mi je Biba pa nastavila - Možda bi bilo najbolje da nam “odletiš” po Goldicu za palačinke… 
I to onu od 700 grama - dodao sam i nasmijao se.