Hotel zzza pčelice

Pčele su supervažne za život na Zemlji, znaš. Zbog njihovog rada možemo uživati u puno fine i zdrave hrane.

Lino, ne sviđa mi se ovo - tužno je uzdahnuo Bigi dok smo šetali livadom kraj njegove kućice.


Ne čujem nikakvo zujanje ovog proljeća - nastavio je - a tooliko mi se jedu Honey Rings bez glutena


Ah Bigi, to smo mi krivi. Nismo previše cijenili pčelice - priznao sam. 
Ma kako to misliš nismo ih previše cijenili? Pa svaki put im lijepo zahvalim na tom slasnom medu i slatkim zalogajčićima koje nam pružaju… One su meni super, mislio sam da to znaju – uzviknuo je pun emocija.   


E Bigi, kad bi samo znao koliko toga još pčele rade, a da ne dobivaju zahvalu… One su super važne za život na Zemlji, znaš. Zbog njihovog rada možemo uživati u puno fine i zdrave hrane, baš poput Honey Rings. A oprašivanjem stabala i cvijeća pčele osiguravaju i siguran dom svojim prijateljima, divljim životinjama.  


Kako kul - uzviknuo je Bigi - onda je još važnije da ih nađemo! 
Imam ideju - uzbuđeno sam promrmljao. Potražio sam Bigijeve kontejnere za recikliranje u njegovom dvorištu. Izvukao sam plastičnu bocu, odbačeni bambus i malo gline.


Napravit ćemo im hotel, Bigi! Mjesto gdje će moći odmoriti od toliko rada i gdje će biti sigurne od svojih neprijatelja – objašnjavao sam dok sam slagao materijale ispred nas. Bigi me začuđeno promatrao.
A za što nam treba bambus? 


Bambus je jedna super čvrsta biljka u obliku cjevčica i jako je popularna zbog svoje izdržljivosti. Pouzdano znam da ih pčele vole – ponosno sam rekao pa nastavio - ali za hotel bi bila dobra bilo koja biljka sa šupljim stabiljkama. Bitno je samo da ih dobro pripremiš za slaganje kako se ne bi začepile i kako bi pčelice mogle imati koristi od njih. 


Bigi me gledao pun nade. Misliš da će ih to motivirati da nam se vrate – upitao je.
Mislim da ćemo im ovako jasno dati do znanja koliko ih cijenimo i volimo. Pčelice su vrlo zaposlene i nemaju vremena čekati pohvalu – one će uvijek raditi najbolje za svoju zajednicu i prirodu tamo gdje imaju uvjeta. Trebamo pratiti njihov primjer i učiniti što možemo da im posao bude što lakši, a med još finiji – zaključio sam. 


A nakon što im složimo hotel, možemo posaditi i još malo cvijeća kako bi se osjećale kao doma – nadodao je Bigi.
Bravo Bigi, skužio si sve! Sjećaš se kako pčelice uvijek pjevaju? Pčele kažu radite pa se onda medom sladite…


Ma draža mi je ona Njihov med nas liječi od raznih bolesti, a pravi je užitak u kolačima ga jesti! Jedva čekam da se vrate – sanjivo je uzdahnuo Bigi, a potom s Linom brižno prionuo na posao.