Kao što vozimo bicikl da smanjimo zagađenje i ispuštanje štetnih plinova, tako i kroz ispravno odvajanje otpada možemo očuvati Zemlju. 


Biba? Biiiiiba - zazvao sam je preko cijelog njenog dvorišta. Ma što to radi? Vidim samo hrpice smeća, a kraj svake su obojani kontejneri. I to prazni!  


Lino, super da si došao - najednom se pojavila Bibina glava iza jedne hrpe - pomozi, molim te! Zapela sam – pokušala se izvući.
Biba, opet nisi pospremila - ogledao sam se oko sebe pomalo nezadovoljan dok sam joj pomagao. Pa baš je ovaj mjesec Dan planeta Zemlje!  


Ma ne Lino, sve si krivo shvatio. Nije samo do bacanja otpada. Treba ga znati i rasporediti – pokazala je na kontejnere pored kojih smo sad stajali. 


Vidiš, svaka boja predstavlja vrstu otpada. U kontejner plave boje odvajaju se papir i karton. To znači da kad pojedeš Čokolino, kao ovaj bez glutena i sa 7 vitamina na bazi riže, njegova kartonska kutija ide u tu kantu. Štoviše, sva pakiranja Lino žitarica za djecu su u kutijama čija se ambalaža može u potpunosti reciklirati! 


Zanimljivo, a čekaj… Što onda s ovom staklenkom Lino Lade?
E moj Lino, znam da ih imaš punu smočnicu tako da si pravu pitao. Staklo ti se odlaže u zeleni kontejner, ali pazi! Staklenka prije toga treba biti isprana, prazna i bez poklopca. Poklopac ti je plastičan, znaš, i ide u žuti kontejner.  


Svaka ti čast, Biba! Kako to sve znaš – oduševljeno sam je pitao. 
Čuvanje našeg planeta je vrlo važna stvar, Lino. Kao što vozimo bicikl da smanjimo zagađenje i ispuštanje štetnih plinova, tako i kroz ispravno odvajanje otpada možemo očuvati Zemlju. A ne znam za ijedan drugi planet koji ima Lino – mudro je zaključila Biba. 
Biba, ti si prava čuvarica Lino svijeta – pohvalio sam je, a zatim mi je pogled pao na jednu naizgled praznu staklenku. 


Biba, ali ovdje ima još barem dvije žlice Lino Lade. Što ćemo sad? 
Žlicu u ruke i skupi snagu, dragi Lino. Čuvanje planeta ne ide na prazan želudac – pokazala je na posao koji nas još čeka. Uzeo sam najveću žlicu koju sam našao pa smo oboje prasnuli u smijeh.