Karate je jedan od najtrofejnijih i najmasovnijih borilačkih sportova u Hrvatskoj. Prošle godine karate je ulazi u sustav olimpijskih sportova, a kako su Olimpijske igre jedan od najboljih načina za popularizaciju sporta, ta će činjenica potaknuti još veći broj djece na bavljenje karateom. Zagrebački klub Lotos godinama niže zapažene rezultate na državnim prvenstvima, u zagrebačkoj karate ligi, te mnogim natjecanjima unutar Hrvatske i izvan nje. Zagrebački srednjoškolac Dominik Šonje višestruki je državni prvak, osvajač je mnogih međunarodnih odličja kao što su Grand Prix Slovačka, Grand Prix Hrvatska, Grand Prix Austria Salzburg, a ima i broncu s Europskog prvenstva u Finskoj. 

Njegov kolega Bartol Kadić može se pohvaliti s titulom prvaka države, osvajač je mnogih državnih medalja te međunarodnih rezultata. Osvajač je Svjetskog kupa za mlade, ima nekoliko odličja s Grand Prix turnira, a posebno je ponosan na srebro s prethodne Svjetske lige za mlade.

Kad ste počeli trenirati karate?

Bartol: S tatom sam išao na školsko igralište igrati nogomet i tamo sam vidio djecu kako treniraju. Svidjela mi se oprema za treniranje i ubrzo sam došao  na trening karatea. Trener je ubrzo vidio velik potencijal u nama dvojici i tako je sve krenulo.

Dominik:  Ja sam isto kao i Bartol sa sedam godina išao s tatom igrati nogomet i vidio sam oglas za karate klub Lotos i odlučio sam doći na probni trening. Tada sam se zaljubio u karate i otad treniram svaki dan.

Kako izgleda vaša sportska svakodnevica?

Bartol: Treninzi su svaki dan kao i vikendom i odlično ih usklađujem sa školskim obvezama.

Dominik: Pred natjecanja, imamo intenzivnije treninge, dosta su teški, ali uživam ići na njih.

Na koje ste sportske rezultate posebno ponosni?

Bartol: Na natjecanje u Poreču, gdje je bila svjetska liga za mlade, puno sam truda uložio u to natjecanje, na koje dolazi dječaci iz mnogih zemalja. Kod kuće imam hrpu medalja, više od sto i sve ih držim u ladicama. Imam ih puno (smijeh). 

Dominik: Osvojio sam puno medalja na međunarodnim turnirima i sad sam osvojio treće mjesto na Europskom prvenstvu u Finskoj. Bio sam prvi u Salzburgu, medalje sam osvojio u Slovačkoj i Mađarskoj. 

Kako usklađujete školske obveze s treninzima? 

Bartol: Kao harmonija ide mi usklađivanje škole i treninga. 

Dominik: Ako si dobro organiziran, sve se može, a ja sam odlično organiziran, tako da uspijevam. 

U kojim se kategorijama natječete?

Bartol: Sad u Poreču bio u kategoriji 57+ kilograma. Nisam trebao skidati kile, dok je Dominik u Finskoj trebao, jer je bio u minus kategoriji, no to ovisi od turnira do turnira. 

Sportski san koji biste željeli ostvariti?

Dominik: Moj je san nastup na Olimpijskim igrama i nadam se da ću ga uspjeti ostvariti. 

Bartol: Volio bih nastupati za reprezentaciju i osvojiti neki jaki turnir, primjerice Svjetsko prvenstvo.

Koliko pazite na prehranu?

Dominik: Uglavnom se odričemo slatkiša, ne jedemo nakon 19 sati i ne pijemo nikakva gazirana pića. Uglavnom, vodimo računa o pravilnoj prehrani. 

Koje su vam omiljene slatke poslastice?

Bartol: Za doručak obožavam Lino Lada Pillowse, jedem ih s mlijekom i to mi je jedan od najdražih doručaka. Daju mi puno energije i razbude me!

Dominik: Ja kao i Bartol, obožavam Lino Lada Pillowse, posebno one s mlijekom. Prefini su mi!

Sadržaj nastao u suradnji s Agencijom 2020