U Hrvatskoj djeluje čak 14 nacionalnih, 11 županijskih i 10 sportskih saveza osoba s invaliditetom te 45 klubova. Hrvatski paraolimpijski odbor potiče i promiče sportsku aktivnost osoba s invaliditetom, organizira i provodi sustav sportskih natjecanja i poziva sve osobe s invaliditetom, bez obzira na dob, na aktivno bavljenje sportom sukladno svojim afinitetima i mogućnostima, jer baviti se sportom uvijek je dobra odluka.

U Hrvatskoj, od oko pola milijuna osoba s invaliditetom, tek je 1 posto onih uključenih u sport. Usprkos tomu, mala skupina paraolimpijaca kontinuirano postiže hvalevrijedne rezultate. Prekaljeni hrvatski paraolimpijci, skijaši Damir Mizdrak i Lovro Dokić podijelili su s nama svoju priču o putu do profesionalnih sportaša. Uz respektabilnu sportsku karijeru, Lovro se bavi i pjevanjem, a snimio je i nekoliko glazbenih spotova.

Kako ste i kada započeli svoje sportske karijere?

Damir: Skijanjem sam se počeo baviti u srednjoj školi na inicijativu Hrvatskog paraolimpijskog odbora, koji je radio razvojne programe za djecu s invaliditetom u hrvatskim školama. Ubrzo sam se počeo natjecateljski baviti skijanjem i malo-pomalo postao sam skijaški reprezentativac.

Lovro: U skijaškoj paraolimpijskoj reprezentaciji sam već pet godina. Damir i ja smo prilično slična sportska priča. Predstavnici Hrvatskog paraolimpijskog odbora došli su u moju osnovnu školu i napravili su program: “Kako je biti osoba s invaliditetom?” Ponudili su mi nekoliko sportova i ja sam se odlučio za skijanje i  tako je sve započelo.

Vi ste kao paraolimpijci ostvarili vrhunske sportske rezultate. Kako ste uspjeli?

Damir: Što se tiče paraolimpijskog sporta, primjerice ako je netko slijep, sve je prilagođeno njegovu invaliditetu. To mi ne stvara prepreke niti mi postavlja granice, trenirati na taj način definitivno može svatko. Što se sportskih uspjeha tiče na koje sam posebno ponosan, izdvojio bih deveto mjesto na paraolimpijskim igrama u slalomu u Južnoj Koreji 2018. godine, a imamo i treće mjesto sa Svjetskog kupa. Govorim u množini jer ispred mene skija moja vodičica, Marija Koh, a imamo i nekoliko postolja s europskih kupova. Mi treniramo i sve staze prolazimo zajedno, a tu je još i naš kondicijski trener Dario Maravić kao i glavni trener Luka Dobrinić.

Lovro: Od svojih sportskih rezultata, ja bih izdvojio naslov na paraolimpijskim igrama, kao i treće mjesto na europskom kupu prije dvije godine. Na te se rezultate posebno ponosim, a što se tiče trenera, mislim da bolje nismo mogli ni poželjeti.

Koliko pazite na prehranu i bez čega ne možete zamisliti dan?

Damir: O prehrani vodimo računa da uz vitaminizaciju odnosno proteine i vitamine, jedemo svaki dan zdravo. Obožavam Čokolino Protein Power, a na pripreme nosimo i Lino Lada Pillowse koje ubacimo u Čokolino da nam bude hrskaviji. Oduševljen sam naljepnicama s Linačima, a čak imam i nekoliko prijedloga za sljedeću godinu. Možda da Lino postane skijaš. Toliko obožavam Lina da sam naljepnicu sa svojim omiljenom maskotom, zalijepio na skijašku kacigu, tako da me prati dok sam na utrkama. Prije svakog starta “potapšam” ga za sreću.

Lovro: Jedemo poprilično pravilno, ali svi smo jednostavno slabi na slatko. Na svako skijanje na koje idemo, obavezno nosimo Čokolino jer nas ima puno, a nekoliko pakiranja potrošimo za par dana. Uvijek nosimo nekoliko okusa i bez Čokolina ne idemo nigdje.

 

Sadržaj nastao u suradnji s Agencijom 2020