Skateboarding, ili, slobodno možemo reći "skejtanje", sport je koji svojim akrobacijama oduzima dah. Nekad gotovo nevjerojatno djeluje što su ta djeca i mladi sposobni izvesti u skate parkovima, a riječ je o figurama za koje je potrebna iznimna vještina, fizička spremnost i koncentracija. U Hrvatskoj "skejtanje" postaje sve popularnije, pa tako u Puli već 11 godina uspješno funkcionira skateboard klub Wanted. Njegovi osnivači su Nino Fanuko i Svetlana Stojanović, a u međuvremenu se i Grad Pula angažirao oko izgradnje skate parka, koji je službeno otvoren 2016. godine. To sve je, naravno, rezultiralo povećanim interesom za ovaj sport, stoga osnivač kluba i glavni trener Nino Fanuko ističe da je sve više djece koju privlači savladavanje zahtjevnih vještina na dasci za "skejtanje".


A kako je sve sa skateboardingom uopće krenulo u Puli, ali i njegovom životu, ispričao nam je Nino u atmosferi skate parka.
- Zaljubio sam se u skejtanje tako što su mi mama i tata u Trstu kupili prvi skate. Brat ga je također počeo voziti, i u prvo vrijeme smo obojica dijelili taj jedan, Onda su mama i tata kupili i drugi. Vozili smo najprije po kvartu, po Velom Vrhu, i onda smo se pomalo počeli spuštati u grad i upoznali nove dečke, druge skejtere – prisjeća se Nino Fanuko tog savršenog vremena, kako ga naziva, jer kao djeca nisu imali nikakvih obaveza osim škole, a svaki slobodni trenutak bio je posvećeno čarima "skejtanja".
No ljubav i zabava iz djetinjstva prerasla je u nešto mnogo veće, pa je Nino osnovao skate klub u Puli, s ciljem populariziranja ovog sporta, a i kako bi njegovi ljubitelji što prije dobili skate park. Razgovarali su međusobno, dogovorili se koje sprave žele imati u skate parku te istodobno krenuli u razgovore s Gradom kako bi se našao pravi prostor za park. Sve je na kraju rezultiralo jednom pozitivnom i lijepom pričom, pa je skate park izgrađen od betona, i tu Nino ističe da je građen tako da traje, s obzirom na to da  betonski skate parkovi, uz redovno održavanje traju i više od 30 godina,
Prije nekog vremena zaživjela je i skate škola, a roditelji su, ističe Nino, napokon dobili pravi uvid u ovaj sport, uz kojeg se istinski veže i pravi, sportski način života.
- Skate škola započela je s radom 2019. godine, i prije te zime imao sam 19 polaznika. To mi je, zapravo, i maksimum. Ne želim imati suviše polaznika, jer se tada ne bih mogao posvetiti svima. I zabavno nam je, s djecom je jako lijepo raditi, pogotovo kada te slušaju – uz osmijeh kaže Nino kojem nikada nisu bila bitna natjecanja, nego smisao cijele priče vidi u druženju i zabavi.
No ove godine klub je organizirao i državno prvenstvo. Nino kaže da su se na to odlučili kako bi dali priliku dečkima koji su jako dobri da sudjelovanjem na državnom prvenstvu kasnije dobiju mogućnost otići na međunarodna natjecanja, a nikada se ne zna, neki se možda kroz europske i svjetske kvalifikacije probiju i do Olimpijskih igara. Naravno, za to je potrebno mnogo truda, treninga, vježbanja, ali i kvalitetne prehrane koja daje energiju, a pritom se u njoj uživa. Nino je kao trener i vlasnik kluba pravi primjer, pa ističe da su mu jedan od omiljenijih obroka Podravkini Lino Lada pillows, a na njihov spomen široki osmijeh razvuku i mali polaznici skate škole, pri čemu jedan od njih kaže da je počeo "skejtati" prije tri mjeseca jer je vidio da s time pobjeđuje strah. Naravno, sve je još lakše u Lino Lada pillows, za koje dječaci kažu da su im najdraži i da ih najviše vole. Pa neka i dalje svi uživaju u tim slasnim i zdravim jastučićima, a mi im želimo pregršt savršenih akrobacija i niz uspjeha u bavljenju ovim atraktivnim sportom.

Sadržaj nastao u suradnji s Agencijom 2020