Slova ima puno, neka su jako jednostavna, neka malo teža za naučiti. No uz malu pomoć kartica koje sam pripremio, učenje može biti puno lakše. Sve što trebate učiniti je ispisati listove, izrezati kartice slova i sličica i velika avantura učenja može početi.

Pripremljene kartice možemo koristiti na razne načine:

  • poredajte kartice sa slovima na stol ili na dekicu na podu i učite kako se pojedino slovo zove. Za početak odvojite slova koja su potrebna za ispisivanje djetetova imena. Kada nauči slova svog ime, biti će motivirano za naučiti druga slova.
  • kada dijete nauči slova svog ime, možete ga naučiti i kako ta slova napisati. Djeca su jako sretna kada znaju napisati svoje ime i to vole pokazati svima u obitelji. To je ujedno i dobra vježba pisanja:)
  • kako bi bilo lakše naučiti slovo, puno nam mogu pomoći slike koje pokazuju neki predmet, životinju, voćku i sl. čiji nazive vežemo uz određeno slovo. Neka dijete poveže kartice slova sa slikama i na taj način dobro utvrdite da je slovo naučeno.
  • postepeno uvodite nova slova u igru, tempom koji odgovara djetetu. Nova slova uvodite tek kada dijete nauči slova s kojima se igrate.
  • Kartice naučenih slova možete postaviti i na zid prostora za igru i učenje, kao podsjetnik na sva naučena slova. Djeca će se veseliti što se zid popunjava kako uči više slova.
  • Kako učite pojedina slova, učite i kako se ona pišu. Kartice sa slovima možete koristiti za pokazati djetetu kako se pojedino slovo ispisuje, a kartice sa slikama za zadavanje zadatak i ponavljanje naučenih slova.

Za učenje slova treba puno strpljenja i volje kod djeteta, ali i kod roditelja. Pristupite učenju uvijek kada ste dijete i vi dobre volje i puni energije za igru. Djeca jako vole otkrivati i učiti nove stvari kroz igru, stoga učiniti učenje slova ugodnim iskustvom nije veliki problem :)

Sretno!