Biba je danas bila vrlo tužna i zvala me da joj pomognem. Cijeli dan je pokušavala napraviti vulkan, ali nikako nije uspijevala. Zato sam zavrnuo krzno i uputio se kod nje kako bismo otkrili u čemu je problem.

Stajala je za stolom u dvorištu prepunim raznih preparata i sastojaka. Okruživale su ju posudice raznih veličina i plastelin.

- Bok Lino! Tako mi je drago što te vidim! Već satima se mučim s vulkanom, ali ne radi… Ne razumijem zašto! Sve sam napravila kako piše. - pojadala se Biba prevrćući po rukama bocu octa

- Dobro, da vidimo… Što imamo ovdje?

- Napravila sam vulkan od plastelina. I to čak u bojama jer sam željela da izgleda što stvarnije. U vrh vulkana sam stavila posudicu u koju sam dodavala sastojke

- I ništa? - upitao sam je

- Ne

- Možda tvoj vulkan jednostavno nije aktivan - pokušao sam se našaliti

- A tako sam se trudila… - i dalje je tugovala

- Ne brini, pronaći ćemo način. A kojim si redoslijedom dodavala sastojke?

- Najprije sam u posudicu ulila deterdžent za posuđe, a zatim sam dodala crvenu prehrambenu boju, da izgleda što sličnije onima u stvarnosti. Poput prave lave. Onda sam dodala sodu i vrlo pažljivo ulila octa, kako bi se erupcija pokrenula. Ali ništa se nije dogodilo. Ponovila sam postupak nekoliko puta, ali svaki put isto - ništa!

- Zaista neobično. Napravila si sve potrebne korake za izradu vulkana i ne znam kako se dogodilo da je izostala reakcija. Ne znam… Možemo provjeriti imaju li svi važeći rok trajanja.

- Ocat može trajati skoro neograničeno… Baš koliko je i meni potrebno da napravim vulkan koji će raditi - odgovorila je

- Nemoj se obeshrabriti, saznat ćemo u čemu je problem - odgovorio sam i zagrlio je

- Evo, i deterdžent za posuđe ima rok trajanja kojem istek nije tako blizu - objašnjavala je

- Biba, mislim da sam shvatio u čemu je problem! U sodi!

- Mislim da se soda ne može pokvariti... - bila je zbunjena

- Ne mislim da se pokvarila - odgovorio sam joj

- Nego što je onda s njom?

- Bijela je, ali mislim da ima manjka slova - odgovorio sam joj i pružio prozirnu staklenku sa stola na kojoj je pisalo “SOL”